09 Ağustos 2005

Beden Dili

Beden dili yapılacak değil okunacak birşey tabii ki. Hani "Şöyle bir beden dili" uygulayayım demiyoruz hiçbir zaman. Beden dili sadece diğer insanlardan okunur, gözlemlenir ise yararlı olabilecek birşey. Bu da ilk planda empati sağlıyor ki yine de "Hmm kollarını bağlamışsa demekki savunmaya geçmiş" gibi bir bilgi günlük hayatta çok da kullanışlı olmuyor. Hatta bir çok insan beden dili eğitimi almış ya da en azından bir iki şey okumuştur ama henüz pratik anlamda kullanabilen bir kişiye bile rastlamadım.

Araştırmalara göre kişiler arasındaki iletişimin sadece %7'si kelimeler aracılığı ile gerçekleştiriliyor. İletişimin %38'lik kısmı ise sesin tonu aracılığı ile gerçekleştirilir. Birisi bize ismimizle hitab ederken kullandığı ses tonunu gözlemleyerek ; arkasından kuracağı ilk birkaç cümleyi önceden tahmin ederiz çoğu zaman. Hatta bir çok kereler "Evet" evet anlamına gelmez ve bunu farketmemizi sağlayan tek şey yine ses tonudur. İletişimin en büyük kısmı olan %55'i fizyoloji ile sağlanır. Mimikler, el-kol hareketleri, gerginlik, hızlı göz hareketleri, hızlı ya da yavaş konuşmamız iletişimde kelimelerle ifade ettiğimizden çok daha fazlasını anlatır.

Peki bu bir çoğumuzun az çok bildiği ama hiçbirimizin uygulayamadığı beden dili nasıl işe yarar ve bu bilgiyi pratik olarak kullanmanın herhangi bir yolu yok mudur ? Aynalama tekniği beden dilinin kullanılabilir bir parçası olabilir.

Aynalama, karşımızdakinin beden dilini aynen tekrarlamak anlamına geliyor. Amacı ise iletişimi güçlendirmek. Çoğunlukla ortak yönlerimizin fazla olduğu kişiler ile arkadaşlık kurarız. Bize en azından birkaç yönüyle benzeyenleri seçeriz. Aksi taktikde tamamen yabancı bir insan gibi gelir karşımızdaki. Bize benzeyen bir kişi ise daha ilk birkaç saniyede yakın gelir bize.

Aynalama yapmak ise hiç de zor değil. Hepsi değil beden dilinin küçük bir kısmının aynalanması bunun için yeterli. Başlangıç için ses tonu ve konuşma şekli bile işe yarayabilir. Eğer karşımızdaki kişiye benzer bir ses tonu ve ritmiyle konuşursak bu mutlaka ilişkilerimizi güçlendirecektir. Daha sonra duruş şekli, bakışlar ve mimikler aynalanabilir. Bu daha çok birebir konuşmalarda arkadaşlarımızla ilişkilerimizi güçlendirmek için kullanabileceğimiz bir yöntem. Ama eminim satış/pazarlama teknikleri olarak eğitimleri mevcuttur.

Aynalama tekniği başlangıçta çok radikal, hatta saçma gelebilir. Fakat hepimiz bilmeden bu yöntemi uyguluyoruz. Tek farkı bunu sadece kelimeler ile uyguluyoruz. Sevdiğimiz bir kişinin bahsettiği şeyi onaylama eğilimi içindeyiz çoğu zaman. İlişkilerimizi sağlam tutabilmek ya da güçlendirebilmek için konuştuğumuz şeyleri aynı yönde tutmaya ve çatışmaları önlemeye çalışırız hep. Çok da başarılı bir yöntemdir. Bu doğrultuda beden dilini kullanmak bize bir çok yönden avantaj sağlıyor.