23 Ağustos 2005

Döngüsellik

"Var olan her süreç, döngüsel bir yol izler ve kendi gelişimini tamamladığında başlangıç noktasına geri döner."

Çok büyük bir genelleme ve doğruluğundan emin olmak gerçekten çok zor. Bunun için direkt olarak bir kaç örnek ile başlayalım. Örnekler :



1. Yaradılış Süreci :
a) Topraktan oluştuk
b) Toprak üstünde yaşam sürdük
c) Hepimiz tekrar toprağa döneceğiz

2. Yaşam Süreci :
a) Basit, tutarlı davranışlar gösteren, yardıma muhtaç bir varlık olarak dünyaya geldik
b) Komplike bir yaşayış sürdük
c) İlk doğduğumuz halimize geri döndük

3. Düşünce Süreci :
a) Konu hakkında basit ve anlaşılır 1-2 cümlelik bir ön bilgi oluşturduk
b) Bilgimizi sürekli arttırıp kapsamlı, karışık, kimi zaman çelişkili bir fikre dönüştürdük
c) Basit, anlaşılır ve tutarlı 1-2 cümlelik bir cevaba ulaştık (bu 2 cümle, en baştakilerle tamamen aynı cümleler bile olabilir!)

...gibi benzer süreçler olabilir. Burada en önemlisi düşünce süreci çünkü sahip olduğumuz düşünceler ve fikirler bütün dünyayı şekillendiriyor. Örneğin Newton yer çekimini bulduğu için dünyayı bu şekilde algılıyoruz. Belgesellerden edindiğimiz fikirler sayesinde "denize" baktığımız zaman sadece bir renk görmüyoruz, bir dünya görüyoruz. Düşünce süreci bütün dünyayı algılama biçimimizi belirlediği için çok önemli. Böylece tüm düşüncelerimiz ve algılarımızın belli bir evrim sonucunda en baştaki basit haline dönüyor olduğu fikri gerçekten çok ilginç. Birkaç örneği daha değerlendirelim. Bu sefer evrensel kavramlar yerine biraz daha detaylı ve yaşamın içinden kavramlar olsun :

1. ABD Uluslarası Politikası
a) Sürekli sağa sola savaş açtığı için kötü yönetildiğini düşünüyorum. Bu sistem değişmeli.
b) Bush seçimlerde hile yaptı ve kendi halkının isteği dışında başkan seçildi. Zaten hiç akıllı biri değil. Bütün Amerikan halkı kendi başkanlarının bir mongol olduğundan bahsediyor. Kötü iç yönetimini bastırmak için sürekli savaş açıyor. Tabii diğer önemli neden de petrol. Petrol için birkaç bin bebeğin üzerine bomba serpiştirmek umurlarında değil. Ama sadece bush'u suçlamak haksızlık olur. Bush yerine hangi başkan gelirse gelsin derin devlet aynı politikaları tam olarak aynı şekilde uygulayacaktı. Geçmişte derin devlete karşı çıkan cesur bir başkan öldürüldü. Hangi yeni başkan sonunun JFK gibi olmasını ister. Aslında WTC'yi yıkan da Amerika'ymış. El Kaideyi Amerika uzun süredir besliyordu. Şimdi de maşa olarak kullandı. Böyle bir süreç olmasaydı Amerika Irak'a saldıracak bir neden bulamazdı. Aslında Usema Bin Ladin ailesinin, Bush'ın babası ile ticari anlaşmaları ve ilgileri mevcut. Hatta Bush ile Bin Ladin uzaktan akrabaymış...(Sonu gelmez şekilde devam eden fikirlerimiz var.)
c) Amerika tamamen çıkarcı ve ezici bir dış politikaya sahip. Bu sistemi sadece Amerikan halkının yapacağı bir başkaldırı hareketi ve ulusal düzeyde bir başkaldırış durdurabilir.

2. Türk Kültürü
a) Zengin bir kültürümüz var ama kötü yönlendiriliyor
b) Şuyumuz da böyle buyumuz da böyle. Avrupa'da böyle. London'da böyle. Doğulular yüzünde böyle oluyor. Ama doğulular n'apsın onlara eğitim verilmiyor. En büyük eksiğimiz eğitim. En büyük eksiğimiz sağlık. En büyük eksiğimiz barış (PKK) Eğitim şart. Ezelim bölücülerin başlarını. Kültürümüzü koruyalım. Dilimiz çok önemli, dilimizi muhafaza edelim......(Sonu gelmez şekilde devam eden fikirlerimiz var.)
c) Çok büyük ve güçlü yönlerin yanında, çok büyük zayıflıkları da olan bir kültürümüz var. Zaman içerisinde hangi yönde şekillendiğini hepbirlikte izleyeceğiz.

Bu kadar örnek bile hala çok fazla soru bırakıyor.

- Bu sadece süreçlerin iniş çıkış davranışı ile hareket ettiğini gösteren basit bir sonuç mu ?
- Her sürecin başı ve sonu her zaman aynı mıdır ?
- Böyle olsa bile bu bilgi nasıl işimize yarar ?
- Her sürecin baş ve sonu aynı ise direkt olarak son sürece atlayabilir miyiz ?
- Ara süreçleri atladığımızda bu hayatı sıkıcı ve çekilmez bir rutin içine mi sokar ?

Şuan "döngüsellik" fikri benim için, başlangıçta sahip olduğum basit durumundan çok daha karışık ve kafamda öncekinden çok daha fazla soru var. Daha basit, anlaşılır bir sonuca ve cevaplara ulaşmayı umuyorum ama bu sefer olmayacağı açıkça belli. Belki başka sefere.

2 yorum:

akın berk sürücü dedi ki...

bana mail ie ulaşırmısınız tolga bey

hayalmuhendisi@gmail.com

akın berk sürücü dedi ki...

http://www.akinberk.tk adresi hakkında konuşmak istiyordum...